29.000 huishoudens krijgen toegang tot internet tot 1 Gigabit per seconde
T-Mobile gestart met aanleg supersnel glasvezelnetwerk in centrum Eindhoven
T-Mobile is gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van een supersnel glasvezelnetwerk in Eindhoven. Ruim 29.000 huishoudens in de stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel krijgen hiermee toegang tot supersnel internet. In totaal wordt 185,59 kilometer geul gegraven waarin 1.680.825 meter magenta glasvezelkabel wordt gelegd. De aanleg past in het plan van T-Mobile om dit jaar samen met partner Primevest Capital Partners minstens 100.000 huishoudens in Nederland aan te sluiten op supersnel Glasvezel. Dit gebeurt op locaties waar nu nog geen Glasvezel ligt. Het netwerk in Eindhoven is naar verwachting eind 2021 klaar.
De stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel, samen ruim een kwart van de stad, zijn nu nog de enige stadsdelen in Eindhoven die geen Glasvezel hebben. Door de aanleg van dit netwerk heeft in Eindhoven straks 99,7% van de huishoudens en bedrijven de beschikking over Glasvezel. De telecomprovider geeft weer meer Nederlanders toegang tot internet met een snelheid tot 1 Gigabit per seconde (Gbps). En dat ook tegen de laagst mogelijke prijs. In combinatie met een Unlimited mobiel abonnement van T-Mobile betalen klanten met T-Mobile klantvoordeel slechts 25 euro per maand voor dit supersnelle internet thuis. De eerste gebruikers worden nog dit jaar in Eindhoven aangesloten en kunnen daardoor al op korte termijn gebruik maken van dit aanbod.
Stadscentrum Eindhoven
Het is het derde gebied waarin dit jaar door T-Mobile en Primevest Glasvezel uitgerold wordt. Ook hier zal de telecomprovider in samenwerking met gemeente ervoor zorgen dat de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt wordt. Bijzonder aan het netwerk in Eindhoven is dat het ook om het stadscentrum gaat. Stijn Steenbakkers, Wethouder Economie, Brainport, Onderwijs, Innovatie en Sport bij Gemeente Eindhoven: “Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile, Primevest Capital Partners en aannemer VolkerWessels Telecom nog meer huishoudens en mkb’ers laat profiteren van snel internet. Eindhoven is straks de eerste van de vijf grote steden in Nederland die in de gehele stad glasvezel heeft. Digitalisering en een goede aansluiting is cruciaal gebleken in coronatijd voor alle mensen die thuiswerken én bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden. Een snel en goed netwerk is daarbij essentieel voor onze stad en voor de continuïteit van de economie. Dit is een goed voorbeeld van anticyclisch investeren, waardoor ook lokale partijen van deze opdracht kunnen profiteren. Ik ben blij dat de aanleg is gestart.”
Zo snel mogelijk toegang tot Glasvezel voor iedereen
T-Mobile stelt het netwerk in Eindhoven open voor alle concurrenten tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. Freedom Internet maakte recent al bekend er graag gebruik van te willen gaan maken. T-Mobile en Primevest leggen alleen Glasvezel aan op plekken waar nu nog geen Glasvezel ligt. CEO Søren Abildgaard van T-Mobile: “Het nut van het aanleggen van een glasvezelnetwerk waar andere partijen dat al hebben gedaan of nog aan het doen zijn ontgaat mij. Ik vind het jammer dat dit op sommige locaties toch gebeurt. Ik onderschrijf de eerdere conclusies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die eind 2019 vaststelde dat dit alleen maar leidt tot vertraging bij de digitalisering van Nederland en een verspilling van geld van investeerders is.“
Grote ambitie voor de komende jaren
Sinds de zomer van 2019 levert T-Mobile al glasvezeldiensten op ca. 32.000 adressen in Segbroek en in september 2020 is de telecomprovider gestart met de aanleg van een netwerk voor ca. 25.000 adressen in Loosduinen, beide gemeente Den Haag. Net als in Eindhoven werkte het voor Nederland unieke samenwerkingsverband bestaande uit T-Mobile, institutionele investeerder Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom hier samen. Bij de aanleg van het netwerk in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de eerder in Segbroek geïntroduceerde innovatieve aanlegmethode waarmee tot vijfmaal sneller dan gebruikelijk kan worden gewerkt en waarbij er minder overlast is voor de omgeving.