Den Haag,
12
februari
2018
|
15:34
Europe/Amsterdam

De Babbler – een nieuwe oplossing van Itude voor beveiliging van zeecontainers met hulp van IoT van T-Mobile

Sinds jaar en dag is de beveiliging van zeecontainers in de internationale transportsector een thema. Gek genoeg zijn de beveiligingsmiddelen al dertig jaar nagenoeg ongewijzigd. Daar komt nu verandering in dankzij de IoT-oplossing Babbler, een idee van Itude Mobile

Itude Mobile werkt al jaren samen met T-Mobile. Het Utrechtse bedrijf ontwikkelt innovatieve IT-applicaties voor opdrachtgevers in de logistieke en financiële sector. Eerst waren het vooral toepassingen voor mobiele applicaties, maar sinds twee jaar steeds vaker voor het Internet of Things. Het IoT team van T-Mobile haalt Itude er graag bij, zeker als ondernemers aankloppen met goede ideeën voor IoT-toepassingen. Dit idee kwam van Itude zelf.

Beveiliging van zeecontainers
Het is voor de transportsector van groot belang dat zeecontainers goed beveiligd zijn tegen diefstal en smokkelwaar. Momenteel wordt daarvoor gebruik gemaakt van een high security seal (HSS). Dit is een soort stalen tie-wrap die de containerdeuren bij elkaar houdt. Iedereen in de sector weet dat de HSS-beveiliging onvoldoende bescherming biedt tegen smokkelwaar en diefstal. Er zijn talloze manieren om de seal en de container te openen.

Slimme hockeypuck
Robin Puthli is medeoprichter van Itude Mobile. Tijdens zijn carrière in de logistieke sector werd hij regelmatig geconfronteerd met het smokkelprobleem en de gebrekkige oplossing daarvoor. Dat kan beter, was de overtuiging van Itude. Met de komst van NarrowBand IoT ontvouwde zich een plan om zeecontainers beter te beveiligen tegen diefstal en smokkelwaar: de Babbler. Puthli pakt hem erbij: “Kijk, hier, een soort hockeypuck, maar dan een slimme.”

De Babbler wordt voor het sluiten van de containerdeuren aan de binnenkant bevestigd en geactiveerd met een app op de telefoon. Vanaf dat moment wordt iedere inbreuk op de container gedetecteerd. Puthli somt op: “De sensoren in de Babbler meten licht, temperatuur, schokken, beweging en het magnetisch veld. Als iemand in bijvoorbeeld Zuid-Amerika de scharnieren van de containerdeuren verwijdert, krijgen we hier een melding. Na verzegeling komt niemand de container binnen, zonder dat de Babbler het merkt.”

 

 

 

Wachten op een netwerk
Wie zich afvraagt waarom het ei van Columbus niet eerder werd bedacht: het was onmogelijk. Afgelegen havendepots, diep in de buik van containerschepen - de Babbler moet haar sensordata vanaf de gekste plekken kunnen versturen. Met 4G is dat niet mogelijk.. Het grote wachten was op het uitrollen van NarrowBand IoT. NB-IoT heeft een zeer laag stroomverbruik en een extreem goed bereik. T-Mobile biedt als een van de eerste in Nederland een landelijk dekkend netwerk en was nauw betrokken bij de plannen van Itude.

Puthli: “Het IoT-team van T-Mobile heeft een unieke werkwijze die heel goed past bij de fase waarin IoT zich nu bevindt. IoT is gigantisch hard in ontwikkeling, maar het staat ook nog in de kinderschoenen. We leren terwijl we het doen en daar staat T-Mobile opvallend open en realistisch in. Je verwacht bij een grote telecomprovider een heel gepolijst verhaal, maar het IoT-team van T-Mobile is vooral heel realistisch en benaderbaar. Samen op onderzoek uitgaan, is het motto. Dat werkt bijzonder prettig en effectief, juist ook voor kleinere partijen die niet direct 10.000 simkaarten nodig hebben.”

Alles slim en snel
Met IoT van T-Mobile loopt Nederland een stap voor op de troepen. Wereldwijd zijn er nog wat gaten in het NB-IoT-netwerk. Puthli verwacht dat die uiterlijk in 2019 zijn gedicht. “Het tempo waarin IoT zich ontwikkelt, is schrikbarend hoog. We waren er ook bij toen mobile uit de startblokken kwam, maar dit gaat veel sneller dan met de smartphone. Mensen lijken niet meer op te kijken van de laatste ontwikkelingen. Ineens hebben we een slimme thermostaat, smartwatches, automatische zonwering. Of een app om de locatie van onze e-bike te volgen.”

Toch staan we wat Puthli betreft nog maar aan het begin van de echte revolutie. Hoe die eruit ziet? “Het is altijd anders dan je verwacht. Wie had kunnen voorspellen wat we nu allemaal met smartphones doen? Hele industrieën werden erdoor verrast.” Puthli verwacht dat IoT net zo ingrijpend zal zijn. “Dit is technologie die de paradigma’s doet verschuiven. Oude verdienmodellen gaan onderuit, nieuwe komen op. Wat kan slimmer en effectiever met IoT en hoe kun je er geld mee verdienen? Dat is de hamvraag.”

Zelf aan de slag
Wil je net als Itude Mobile jouw prototype verbinden met ons NB-IoT-netwerk? Of ontdekken wat IoT voor jouw bedrijf kan betekenen? Bezoek dan voor meer informatie onze website of meld je aan bij ons Early Access Program en begin.