Den Haag,
07
april
2022
|
16:45
Europe/Amsterdam

Girls’ Day 2022: scholieren duiken in de wereld van techniek, telecom en IT

52 meiden van het Christelijk Lyceum Delft proeven van nieuwste technologie tijdens Girls’ Day bij T-Mobile

Vandaag opende T-Mobile opnieuw haar deuren om jonge meiden kennis te laten maken met de techniek van nu en de toekomst. 52 HAVO/VWO Technasium scholieren van het Christelijk Lyceum in Delft konden in uiteenlopende workshops en demonstraties alvast ‘ruiken’ aan de nieuwste technologische mogelijkheden. Tijdens deze Girls’ Day doken de meiden in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar in de wereld van techniek, data en IoT. Zo konden ze actief bijdragen aan de Feelee app, die jongeren helpt gevoelens beter te begrijpen, verzorgden zij een plant met behulp van IoT bij en volgden zij verschillende inspiratiesessies van de topvrouwen uit het T-Mobile Technology team. De meiden werden warm onthaald door Tisha van Lammeren, directeur Consumentenmarkt, Saskia Bekkers, directeur HR en Margreet Hoekstra, directeur Juridische Zaken en Regelgeving van T-Mobile Nederland.

Nog altijd is het aantal meisjes en jonge vrouwen dat kiest voor een beroep in bèta, techniek en IT laag. Slechts 14 procent* van de technische professionals in Nederland is vrouw. Terwijl deze beroepsgroep in de snel digitaliserende maatschappij  belangrijker dan ooit is voor de samenleving. Als telecomprovider heeft T-Mobile een cruciale rol in de samenleving en onderstreept daarbij het belang van een groeiende talentenpool van jonge techniekers, zowel in aantallen als in diversiteit. Van Lammeren: In de toekomst neemt de vraag naar jonge gedreven technische talenten, jongens en meisjes, exponentieel toe. Het aantal meiden zoals ik die vandaag gezien heb, neemt toe maar wat me vooral opvalt is dat zij hun stem laten horen, gedreven en niet bang zijn en plezier hebben in de techniek. Ik ben blij dat wij hen hebben mogen inspireren en motiveren. Toen ik zelf 13 was en bèta gymnasium studente, had mij dat wel wat extra bevestiging kunnen geven namelijk. Door zo’n middag als vandaag dragen wij als T-Mobile hier graag aan bij.

Workshops en inspiratiesessies
Deze Girls’ Day genoten de jonge scholieren van uiteenlopende workshops, demonstraties en inspiratiesessies. Een van de bijzondere workshops was die van de Feelee app. Een app die wordt ontwikkeld door Garage2020 en ontwerpbureau Greenberry, om jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar te helpen hun emoties beter te leren begrijpen. Bijvoorbeeld door dagelijks via emoji’s te vragen hoe zij zich voelen en tegelijk inzicht geven in hun smartphonegedrag. Zo worden niet alleen emotionele schommelingen in kaart gebracht, maar ook hoe bepaald gedrag daar invloed op kan hebben.

Ook IoT ontbreekt niet deze dag. Zo leerden de meiden hoe je met een IoT toepassing nog beter voor je plant kunt zorgen, doordat deze zelf aangeeft wanneer hij dorst heeft of te lang in de zon staat. Om ook een beetje aan programmeren te proeven, werd in een andere workshop door middel van een speciale robot geleerd hoe ze op een eenvoudige wijze de robot opdrachten kunnen geven door middel van data en programmeren. En om te ervaren wat je allemaal met Virtual Reality kunt doen, werden de meiden uitgedaagd virtueel samen te werken in een Virtual Reality belevenis.

Beeld veranderen
Talentvolle vrouwen uit verschillende lagen van de organisatie gingen in gesprek met de jonge bezoekers in inspiratiesessies. Bekkers: “Bij T-Mobile zijn we overtuigd van de voordelen die een grote diversiteit een organisatie biedt en van de eindeloze mogelijkheden die er voor jong talent bestaan in deze sector. Tegelijk zijn IT- en Techniek organisaties voor veel meiden en jonge vrouwen nog steeds niet een voor de hand liggende keuze. We hopen door events zoals Girls’ Day en de inspirerende verhalen van de topvrouwen uit onze organisatie dat beeld steeds verder te veranderen.”

Connect to Change
T-Mobile is één van de grootste telecomproviders van Nederland en vervult daarmee een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. T-Mobile voelt zich dan ook verantwoordelijk voor de wereld en de mensen om zich heen. Iedereen verdient gelijke kansen en toegang tot de mogelijkheden die digitalisering biedt. Niemand mag daarin achterblijven of buitengesloten worden. Met het ‘Connect to Change’ plan doet T-Mobile er alles aan om diversiteit te bevorderen en een inclusieve werkomgeving aan te bieden. Gendergelijkheid is daar een belangrijk onderdeel van.

VHTO
Dit is de derde keer dat T-Mobile Girls’ Day organiseert. Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, VHTO, is initiatiefnemer van deze dag. Verschillende bedrijven openen vandaag hun deuren voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar.
 

*Bron: monitor Techniekpact 2021

Girls' Day