Den Haag,
11
april
2019
|
13:11
Europe/Amsterdam

IoTuintjes en goudzoeken voor 50 meiden van het Haagse Maris College

Snuffelen aan nieuwste technieken tijdens Girlsday bij T-Mobile

Den Haag, 11 april 2019 – Vandaag opende T-Mobile haar deuren voor jong technisch talent van het Haagse Technasium van het Maris College. De ruim 50 meiden van 12 tot 15 jaar oud werden welkom geheten door burgemeester Pauline Krikke en T-Mobile CEO Søren Abildgaard. In verschillende workshops konden zij proeven van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo lieten ze in een IoT-workshop planten zelf aangeven wanneer ze water nodig hebben, leren ze meer over 5G en stapten ze in de Recycle Movement met een goudzoekersworkshop ‘Urban Mining’ en maken ze kennis met het futuristische exoskelet van Project MARCH.

Techniek wordt langzaam maar zeker populairder onder meisjes in het voortgezet onderwijs. Toch kiest het overgrote deel van de meiden nog steeds voor zorg- of welzijnsgerichte opleidingen, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. T-Mobile gelooft sterk in de voordelen die een grote diversiteit een organisatie biedt. Daarom zet zij zich in om jonge vrouwen, vooral tijdens Girlsday te inspireren voor het technische vak.

Vandaag volgen de leerlingen van het Haagse Maris College verschillende workshops. Zo duiken ze in het Internet of Things (IoT) en gaan ze op zoek naar goud in oude ‘afvaltelefoons’. Naast workshops zijn er ook inspirerende demonstraties en presentaties. Zo demonstreren de jonge technische powervrouwen van Project MARCH, verbonden aan de TU Delft, hun bijzondere en futuristische exoskelet. Søren Abildgaard: “We geloven er sterk in dat we door het creëren van diversiteit binnen teams betere resultaten kunnen behalen. De technische industrie wordt anno 2019 nog steeds zwaar gedomineerd door mannen en daar moet verandering in komen! We hopen dat steeds meer meiden voor een toekomst in de techniek kiezen en geven daarom graag op een interactieve wijze een voorproefje van alles wat deze industrie te bieden heeft.”

Workshops IoT en Goudzoeken

IoT klinkt voor veel mensen misschien futuristisch, maar is in werkelijkheid al heel dichtbij en toegankelijk. T-Mobile heeft haar IoT Netwerk dusdanig gebouwd dat iedereen er direct mee aan de slag kan. Tijdens een workshop leren de meiden hoe je apparaten en voorwerpen met elkaar kunt laten communiceren. Samen leggen ze een IoTuintje aan, waarin planten zelf aangeven wanneer ze meer water of zonlicht nodig hebben. Met behulp van IoT-techniek meet het tuintje zelf doorlopend factoren zoals water, temperaturen en licht en brengt hiervan verslag uit bij de deelnemers. Zo kunnen groei- en bloeibehoeftes van de bloemen zelfs op grote afstand worden gevolgd.

Maar weinig mensen weten dat in mobiele telefoons dure metalen zoals goud, platina en zilver, zijn verwerkt. In een Urban Mining workshop gingen de leerlingen op zoek naar goud en andere waardevolle grondstoffen uit ‘afvaltelefoons’. T-Mobile zet zich in om zoveel mogelijk toestellen her te gebruiken of te recyclen en consumenten bewust te maken van het belang hiervan. Pauline Krikke, burgemeester Den Haag: “Heel goed om meiden kennis te laten maken met techniek en ICT. Ze hebben vandaag bij T-Mobile allemaal interessante workshops gedaan. Ook hebben ze studentes van de TU Delft ontmoet. Dat is heel belangrijk. We hebben álle talenten nodig voor slimme ideeën en nieuwe uitvindingen. Meisjes denken misschien: techniek is alleen voor jongens, meisjes zijn daar niet goed in. Dat zijn stereotypen, fabeltjes. Meisjes zijn net zo goed in techniek als jongens. Als burgemeester van een grote stad heb ik er ook iedere dag mee te maken. Heel praktisch: in Den Haag moeten bijvoorbeeld heel veel huizen worden gebouwd op heel weinig ruimte. Dat moeten we dus slim aanpakken. Zodat er ook genoeg groen is. En dat het verkeer goed loopt. En dat het veilig is. Daar komt allemaal techniek bij kijken. Of ik denk aan die Haagse startup, die voor het Rode Kruis een 3D-geprinte robot ontwikkelde om zo veilig en snel voedselpakketten naar moeilijk toegankelijke gebieden te kunnen brengen. Techniek voor een betere wereld. Daar hebben we slimme mannen én vrouwen bij nodig.”

Dit is het tweede jaar dat T-Mobile Girlsday voor het Technasium Maris College Belgisch Park organiseert. Els de Widt, Docent Onderzoek & Ontwerpen Maris College: “Je kan zien dat T-Mobile dit belangrijk vindt en hier veel tijd en aandacht aan besteedt en dat de meiden er super veel van opsteken. Leerlingen ervaren uiteenlopende beroepsomgevingen en maken kennis met experts uit het brede werkveld van de bèta techniek. Zo krijgen zij een beter beeld van alle mogelijkheden.”