Netwerk voltooid: EAN is klaar voor vertrek!
- Eerste Europees geïntegreerd LTE-netwerk met 300 basisstations
- European Aviation Network-satelliet gelanceerd, getest en klaar voor gebruik
- Snelle breedbandtoegang aan boord van vliegtuigen voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen
- British Airways, onderdeel van IAG Group, eerste commerciële klant
Deutsche Telekom en Inmarsat hebben samen met technologiepartner Nokia de laatste technologische mijlpaal voltooid bij de aanleg van het European Aviation Network (EAN), 's werelds eerste geïntegreerde S-band satelliet met complementair LTE-gebaseerd grondnetwerk voor Europa. Met de opbouw van zo'n 300 basisstations binnen alle 28 lidstaten van de Europese Unie en Zwitserland en Noorwegen, is het grondnetwerkcomponent van EAN het eerste Europabrede geïntegreerde LTE-netwerk ooit. De voltooiing van het netwerk volgt op de geslaagde lancering door Inmarsat van zijn EAN-satelliet afgelopen zomer. Deze is sindsdien uitvoerig in een baan rond de aarde getest en sinds september 2017 volledig operationeel.
Ongeëvenaarde connectiviteit voor passagiers
Het European Aviation Netwerk, bedoeld voor de luchtvaartindustrie en haar passagiers, is een baanbrekende technologische prestatie en een waar staaltje Europese innovatie. Het biedt naadloze connectiviteit over land en water en levert diensten met hoge bandbreedte aan passagiers - momenteel ruim 75 Mbit/s connectiesnelheid naar het vliegtuig - omdat luchtvaartmaatschappijen de netwerkcapaciteit niet delen met klanten buiten de luchtvaartindustrie. Passagiers kunnen gebruikmaken van social media, foto's delen en met hoge bandbreedte content streamen met de snelheid die ze thuis gewend zijn.
EAN houdt niet alleen rekening met de huidige situatie, maar is ook voorbereid op de toekomstige vraag van passagiers naar connectiviteit aan boord. Het geïntegreerde LTE-grondnetwerk is namelijk volledig schaalbaar om de komende jaren aan de groeiende vraag naar connectiviteit te kunnen voldoen.
Revolutie binnen de luchtvaart
Het European Aviation Network is vanaf de eerste helft van 2018 commercieel beschikbaar voor luchtvaartmaatschappijen en zal voor de maatschappijen en hun passagiers voor een revolutie gaan zorgen. Er is op verschillende vluchten proefgedraaid met de dienst om de geïntegreerde satelliet en het bijbehorende LTE-grondnetwerk te testen. Uit deze testvluchten is gebleken dat EAN zijn ontwerpbeloften nakomt: het biedt een ongeëvenaarde low-latency van minder dan 100 ms.
De luchtvaartmaatschappijen kunnen de kleine, lichte EAN-apparatuur snel en eenvoudig installeren, in de meeste gevallen wanneer de toestellen 's nachts aan de grond staan, en de volledige vloot kan binnen enkele maanden zijn aangepast.
De International Airlines Group (IAG), met leden als British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling, gaat de nieuwe dienst als eerste klant lanceren en heeft al een begin gemaakt met het plaatsen van EAN-apparatuur op zijn toestellen.
“Met de voltooiing van het eerste geïntegreerde pan-Europese LTE-grondnetwerk kunnen we de EAN-satellietconnectiviteit nu volledig ondersteunen en het EAN-systeem optimaal gaan inzetten”, zegt Rolf Nafziger, Senior Vice President International Wholesale Business van Deutsche Telekom. “Het netwerk is specifiek ontwikkeld om aan de toekomstige capaciteitsvraag voor connectiviteit in het Europese luchtruim te kunnen voldoen, met passagiersaantallen die naar verwachting de komende 15 jaar zullen zijn verdubbeld.”
“EAN is 's werelds eerste dedicated oplossing voor luchtvaartconnectiviteit die effectief ruimte- en grondgebaseerde componenten combineert en de traditionele beperkingen van internet aan boord opheft”, zegt Frederik van Essen, Senior Vice President van Inmarsat Aviation. “Connectiviteit naar het luchtruim brengen was een complex project dat we alleen hebben kunnen realiseren dankzij de strategische samenwerking met onze Europese partners.”
“Het grondnetwerk van EAN moest voldoen aan technische vereisten die sterk afwijken van 'normale' LTE-netwerken: het moet werken bij snelheden tot 1200 km per uur, op tien kilometer hoogte en het vereist grote cellen tot 150 km”, zegt Thorsten Robrecht, Vice President Vertical Network Slices van Nokia. “Ons gezamenlijke project heeft wat connectiviteit betreft de technologische grenzen tussen land en lucht doorbroken.”
Kijk voor meer informatie over het European Aviation Network op www.europeanaviationnetwork.com