Snelste internet in toekomst uitsluitend voor de happy few
T-Mobile heeft kennisgenomen van het definitieve toezeggingsbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat vandaag is gepubliceerd. Het besluit kent een aantal verbeteringen ten opzichte van het concept-besluit dat half april werd gepubliceerd. T-Mobile blijft echter ongerust over twee belangrijke zaken die in het besluit onvoldoende zijn vastgelegd. Zo zullen klanten maandelijks duurder uit zijn na de gedwongen overstap van koper naar glasvezel en wordt prijsconcurrentie op internetsnelheden boven 1Gbit/s in Nederland uitgesloten. Uiteindelijk is het daarom vooral KPN die van dit besluit zal profiteren.
T-Mobile constateert dat een deel van de feedback van marktpartijen ter harte is genomen en tot noodzakelijke verbeteringen in het toegangsaanbod van KPN en Glaspoort heeft geleid. Het definitieve besluit neemt echter de zorgen van T-Mobile op twee, voor de consument belangrijke, terreinen nog steeds niet weg. Hoewel T-Mobile voorstander is van het vervangen van het koper door supersnel glasvezel, maakt zij zich grote zorgen. Klanten moeten als gevolg van de huidige toezeggingen meer gaan betalen voor hun internetaansluiting zodra ze gedwongen van koper naar glasvezel moeten overstappen. Deze tariefsverhoging is helaas onvermijdelijk omdat de toegangsvragers met flink hogere inkoopkosten geconfronteerd worden en dit zullen moeten doorbelasten.
Ten tweede biedt het toezeggingsbesluit geen toekomstvaste afspraken over de tarieven die gaan gelden voor internetsnelheden boven 1 GBit/s. Marktpartijen staan op het punt om bandbreedtes boven de 1Gb/s te introduceren. Het toezeggingsbesluit resulteert er in dat KPN het prijsniveau voor glasvezel boven de 1Gbit/s geheel naar eigen inzicht kan bepalen. Omdat concurrentie op deze tarieven uitblijft, zullen kunstmatig hoge prijzen voor supersnel internet het onvermijdelijke gevolg zijn. Daarmee blijft snel internet boven de 1Gbit/s beperkt voor de happy few en wordt innovatie op internetsnelheid in Nederland geremd.
T-Mobile vindt het toezeggingsbesluit op deze beide punten nog steeds te mager aangezien het KPN en Glaspoort teveel ruimte blijft geven om de markt te dicteren en de concurrentie te belemmeren. T-Mobile meent dat ACM de mogelijkheid heeft beide punten te repareren via het nog te nemen marktanalysebesluit.
Pieter de Klein, directeur Strategie van T-Mobile: “Binnen het toezeggingsbesluit krijgt KPN een vrij speelveld om voor hoge internetsnelheden T-Mobile en andere concurrenten volledig uit de markt te drukken door ze met hoge inkoopkosten te confronteren. Dit terwijl KPN op de retailmarkt kan stunten met bundel-kortingen. Verder vinden wij het stuitend dat juist Nederlanders met een kleine portemonnee extra hard worden geraakt. Met het toezeggingsbesluit haalt KPN het goedkoopste toegangsproduct met de laagste snelheid uit te markt. Dat betekent voor veel huishoudens een verhoging van gemiddeld 10 euro per maand. Wij vinden dat mensen die nu een koperverbinding hebben nooit meer mogen betalen voor de overstap naar glasvezel. En dat is exact wat er nu wel staat te gebeuren.”