Den Haag,
25
maart
2017
|
09:55
Europe/Amsterdam

Søren Abildgaard CEO T-Mobile: ‘Laten we onze toekomst niet gijzelen door grenzen te trekken waar dit echt niet hoeft’

Afgelopen donderdag stonden de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) en T-Mobile in een Rotterdamse rechtszaal met als inzet: een mogelijk verbod van Datavrije Muziek. T-Mobile vindt dat een dergelijk verbod niet alleen in tegenspraak is met de Europese regulering, maar daarnaast innovatie in Nederland vertraagt en de Nederlandse consument fors benadeelt.

- Door Søren Abildgaard, CEO T-Mobile -

Waar gaat het nu precies over? Met Datavrije Muziek kan je audio via 4G streamen zonder dat dit uit je bundel gaat. Je hoeft dus niet meer te downloaden, Wi-Fi is overbodig en je kan ongelimiteerd luisteren naar bijvoorbeeld PuurFM en Grandprix Radio, Radio 538, Nederland FM, Deezer of Spotify via 4G. Omdat wij niets rekenen voor data gebruikt voor audio, zerorating genoemd, stonden we donderdag voor de rechter. De Nederlandse wetgever is faliekant tegen iedere vorm van zerorating. Vanuit Europa is zerorating onder strikte voorwaarden echter wel toegestaan, onder voorwaarde dat wij geen onderscheid maken tussen welke muziekaanbieder dan ook. Een wet die geldt voor alle landen, ook voor Nederland dus.

Deze houding van Nederland heeft een achtergrond. Toen WhatsApp flinke happen uit de omzetten van de telecomoperators begon te nemen, was er een operator die voorstelde om klanten voor deze dienst te laten betalen. Dit zorgde ervoor dat de eerste Netneutraliteitswet in Europa hier in Nederland werd aangenomen. Deze gekoesterde wet zegt dat vrije en onbeperkte toegang tot internet moet worden veiliggesteld, een principe dat wat mij betreft net zo waardevol is als bijvoorbeeld persvrijheid.

Maar deze wet is zes jaar oud. We hadden toen nog geen 4G, zelfrijdende auto’s waren een utopie, Hyves bestond nog en Virtual Reality-brillen hadden het laboratorium nog niet verlaten. Mobiel internet en de industrie zijn sindsdien drastisch veranderd. Het is de opkomst van bijvoorbeeld 5G en Internet of Things waardoor we iedere keer weer opnieuw met een frisse blik naar dit soort zaken moeten kijken. En terwijl Europa zich op dit gebied verder ontwikkelt, blijft Nederland zich religieus tegen iedere vorm van verandering opstellen, met als dooddoener ‘je bent vóór of tegen vrijheid op internet’. Deze opstelling gijzelt het debat en innovatie in Nederland, met de burger als het kind van de rekening.

Progressie en innovatie roept tegenstand op vooral als deze tegen diepgewortelde overtuigingen ingaan. Maar het is simpelweg niet uitlegbaar waarom wij Nederlanders iets ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag. We verliezen daarnaast de oorspronkelijke uitgangspunten van netneutraliteit uit het oog: het internet zo toegankelijk mogelijk houden voor alle burgers en diensten.

Laten we onze toekomst niet gijzelen door grenzen te trekken waar dit echt niet hoeft. Blijf vooral een kritische, maar open blik houden.